ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ FREE

  • Τα τουριστικά αξιοθέατα και η επίσκεψη κάθε μουσείου και γκαλερί της Καταλανικής πρωτεύουσας, κοστίζουν. Γι' αυτό σας προτείνουμε μερικές επιλογές που καθιστούν τη Βαρκελώνη μια υπέροχη πόλη με δραστηριότητες χωρίς κόστος.

1. Πάρκο Güell
Όλα τα αξιοθέατα που δημιουργήθηκαν από ή αφορούν το διασημότερο τέκνο της Βαρκελώνης, που είναι ο αρχιτέκτονας Άντονι Γκαουντί, έχουν ακριβό εισιτήριο, εκτός από το Πάρκο Güell. Είναι απορίας άξιο, πως το πάρκο έχει ελεύθερη είσοδο αφού είναι από τα καλύτερα έργα του και ένα από τα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στο πάρκο, που είναι το μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα της Νοτίου Ευρώπης, θα δείτε στροβιλίζοντα κωδωνοστάσια, ψυχεδελικά ψηφιδωτά και θα φωτογραφηθείτε με τη διάσημη σαλαμάνδρα του Γκαουντί!
2. Πεζόδρομος La Rambla
Μπορεί να σας κουράσει, αφού θα είναι γεμάτος με τουρίστες σαν κι εσάς κι εσείς δηλαδή θα κουράσετε τους άλλους, αλλά αξίζει να περπατήσετε τον τεράστιο πεζόδρομο που καταλήγει στη θάλασσα της Βαρκελώνης. Όσοι επισκέπτονται την πόλη, έχουν να λένε για τη βόλτα τους στη Rambla και τα κτήρια που την πλαισιώνουν, τους ανθοπώληδες, τους καλλιτέχνες του δρόμου και το ζωγραφισμένο μωσαϊκό από τον Μιρό.
3. Κτήρια του Μοντερνισμού
Πολλά από τα αριστουργήματα της αρχιτεκτονικής της Βαρκελώνης, έχουν είσοδο, αλλά άλλα από αυτά μπορείτε να τα θαυμάσετε και χωρίς εισιτήριο. Η διάσημη ημιτελής εκκλησία του Γκαουντί, Σαγράδα Φαμίλια έχει είσοδο για το εσωτερικό της αλλά το εξωτερικό της είναι ελεύθερο για τα μάτια όλων των περαστικών. Κοντά στην εκκλησία του Γκαουντί, μπορείτε να δείτε το Νοσοκομείο του Αγίου Παύλου, έργο του Lluís Domènech i Montaner. Ελεύθερα μπορείτε ακόμα να θαυμάσετε από έξω και την Κάζα Μιλά (ή la pedrera), πολυκατοικία του Γκαουντί και την Κάζα Amatller, ένα διαμάντι της αρχιτεκτονικής που συνδυάζει Γοτθικά και Ολλανδικά στοιχεία, με δράκους να «φυλάνε» την πρόσοψή της.
4. Η αγορά της Boqueria
Η διάσημη, κλειστή αγορά της Βαρκελώνης ( www.boqueria.info ), επίσης δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, έχει να προσφέρει μεγάλη ποικιλία ετερόκλητων αγαθών, ενώ εξυπηρετεί τους ντόπιους και προσφέρει θέαμα στους ξένους, από το 1853. Δε χρειάζεται να αγοράσετε κάτι. Απλά χαζέψτε τις … «βιτρίνες».
5. Παραλίες
Η Βαρκελώνη είναι παραλιακή πόλη και μία από τις πιο τουριστικές παραλίες της είναι η θρυλική Barceloneta, που είναι γεμάτη με μαγαζιά και μπαρ, κατά μήκος της. Εκεί θα βρουν καταφύγιο τα κουρασμένα πόδια σας, μετά από τις πολλές ώρες περπάτημα που απαιτεί η πόλη.
6. Ημέρες ελευθέρας εισόδου
Κάνετε έξυπνο προγραμματισμό και επισκεφτείτε την πόλη τις μέρες που ισχύει η ελεύθερη είσοδος σε μερικά από τα καλύτερα μουσεία της. Το Μουσείο του Πικάσο και το Μουσείο Ιστορίας της Βαρκελώνης έχουν ελεύθερη είσοδο κάθε Κυριακή από τις 3 μ.μ., ενώ το Εθνικό Μουσείο Τέχνης, η γκαλερί CaixaForum και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης είναι ανοιχτά για το κοινό με ελεύθερη είσοδο κάθε πρώτη Κυριακή κάθε μήνα.
7. Ο Joan Miró στους δρόμους
Ένας από τους σημαντικότερους σουρεαλιστές καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, «εκθέτει» τα έργα τους στους δρόμους της πόλης της Βαρκελώνης. Η τελευταία του συλλογή, που εκτίθεται στο ομώνυμο ίδρυμα, αξίζει τα λεφτά της αλλά πολλά από τα υπέροχα γλυπτά του, είναι ήδη διασκορπισμένα στις γειτονιές της γενέτειράς του. Στο πάρκο του Μιρό, θα θαυμάσετε το -ύψους 22 μέτρων- πολύχρωμο γλυπτό με τίτλο «Η γυναίκα και το πουλί», ενώ το πιθανότερο είναι, εν αγνοία σας, να περπατήσετε πάνω σε ένα από τα μωσαϊκά του Μιρό, στη La Rambla ή στο αεροδρόμιο της πόλης!
8. Ο Καθεδρικός ναός
Στην καρδιά τη Γοτθικής Συνοικίας (Barri Gòtic) της Βαρκελώνης, θα βρείτε τον Καθεδρικό Ναό, ο οποίος, όσο εντυπωσιακός είναι μέσα, είναι και στο εξωτερικό του. Ο ναός έχει ελεύθερη είσοδο κάθε πρωί και αργά το απόγευμα και αξίζει να τον επισκεφτείτε για τους πανύψηλους θόλους του, τους νέο-γοτθικούς κίονες και την αυλή με τους φοίνικες και τις πορτοκαλιές.
9. Μουσική, χορός και τέχνη στο δρόμου
Οι κάτοικοι τις Βαρκελώνης, επηρεασμένοι από την ίδια τους την πόλη, συχνά εκφράζουν την καλλιτεχνική τους φλέβα με υπαίθριες jazz συναυλίες, επιδείξεις φλαμένκο ή ακόμα και καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις και performances στα πάρκα και τους δρόμους της πόλης.
10. Η γοτθική Συνοικία
Το Barri Gòtic, είναι μια… κάψουλα μεσαιωνικής ιστορίας στην κοσμοπολίτικη και χρωματιστή από τα ψηφιδωτά του Γκαουντί και του Μιρό, Βαρκελώνη. Δοκιμάστε να περπατήσετε τη συνοικία και μη φοβηθείτε να χαθείτε και να βιώσετε ένα ταξίδι στο χρόνο, στα λαβυρινθώδη δρομάκια με τα ιστορικά κτήρια και τα ατμοσφαιρικά πλακόστρωτα.
11. Πλατεία Reial
Σε αυτή τη μνημειώδη πλατεία θα εντοπίσετε το πρώτο έργο που ανέλαβε για την πόλη του ο Γκαουντί. Η πλατεία το βράδυ φωτίζεται από τους φανοστάτες του αρχιτέκτονα, που είναι τυλιγμένοι με ερπετά που καταλήγουν σε φτερωτά κεφάλια δράκων στο ύψος της κάθε λάμπας.
12. El Raval
Στην πιο εναλλακτική γειτονιά της παλιάς πόλης, την El Raval, θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε τον κόσμο και να κάνετε τις δικές σας κοινωνιολογικές μελέτες, καθώς εκεί θα συναντήσετε μια γκάμα προσωπικοτήτων, από καλλιτέχνες, μέχρι φοιτητές, θιασώτες του πανκ και ανίδεους τουρίστες. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να γίνετε ένας από αυτούς, μέσα στα μπαράκια της γειτονιάς και τις ρετρό αγορές με ρούχα.
13. Σιντριβάνι Màgica
Το εντυπωσιακό «Μαγικό» σιντριβάνι, κατασκευάστηκε το 1929, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Έκθεσης της Βαρκελώνης. Έκτοτε, το show συγχρονίζει μουσική, νερό και φώτα και μπορεί η παρουσίαση να φτάνει στα όρια του κιτς, με τα πολύχρωμα φωσφοριζέ νερά και τη μουσική από τη δεκαετία του ’80, αλλά αναμφίβολα θα καταφέρει να σας τραβήξει το βλέμμα.
14. Το κάστρο του Montjuïc
Το φρούριο του 17ου αιώνα, είναι χτισμένο στην κορυφή του καταπράσινου λόφου του Montjuïc. Το κάστρο σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο, ενώ στο παρελθόν λειτουργούσε σαν εκτελεστικό απόσπασμα. Ακόμα και αν δεν επισκεφτείτε καν το μουσείο, αξίζει η βόλτα εξαιτίας της ηρεμίας που προσφέρει και της υπέροχης θέα του λιμανιού από ψηλά.
15. Street-Art
Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, η κληρονομία των μεγαλύτερων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα, δεν έμεινε μόνο στα γλυπτά του Μιρό στις γειτονιές της πόλης, αλλά και στην διάθεση των ντόπιων, που έχουν φροντίσει να στολίσουν με στένσιλ και τοιχογραφίες τους τοίχους της Βαρκελώνης. Σχεδόν σε κάθε στροφή θα βρείτε ένα graffiti ή μια εγκατάσταση όπως είναι το τεράστιο «Ψάρι» του Frank Gehry ή το 15 μέτρων «Κεφάλι» του Lichtenstein.
16. Το παζάρι του Els Encants Vells
Αξίζει να επισκεφτείτε το παλιό υπαίθριο παζάρι του Els Encants Vells, όπου θα βρείτε θησαυρούς κρυμμένους στα σκουπίδια ή σκέτα σκουπίδια. Επίσης, στο παζάρι θα βρείτε πολλά ρετρό κομμάτια, ενώ υπάρχει και τμήμα με ρουχισμό. Εκεί, ίσως να ικανοποιήσετε και την καταναλωτική σας διάθεση, αν σας αρέσουν οι φτηνές αντίκες.
17. Πινγκ-πονγκ και πεζοπορία
Όσοι αγαπούν το περπάτημα και δεν έχουν χορτάσει από όλα τα παραπάνω, μπορούν να κάνουν τη βόλτα ή το καθημερινό τους τρέξιμο στο Port Olímpic, αλλά και πεζοπορία στους λόφους που περιβάλλουν τη Βαρκελώνη. Πίστες για skateboarders θα βρείτε έξω από το Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ενώ στα περισσότερα πάρκα 18. Φεστιβάλ
Εάν είστε από τους τυχερούς, που μπορούν να πάρουν άδεια το Σεπτέμβριο και έχετε σκοπό να επισκεφτείτε τη Βαρκελώνη εκείνη την εποχή, μη χάσετε το τετραήμερο φεστιβάλ δρόμου «Festes de la Mercè», με ζωντανές συναυλίες σε όλη την πόλη, χορό, πυροτεχνήματα, ακροβατικά και εορταστικές παρελάσεις. Αν ωστόσο καταλήξετε στην πόλη το καλοκαίρι, θα έχετε την ευκαιρία να λάβετε μέρος σε ένα από τα μεγαλύτερα πάρτι της πόλης, το Festa Major de Gràcia.
19. Η αγορά της Santa Caterina
Η λιγότερο τουριστική, από την αγορά της Boqueria, αγορά της Santa Caterina , αξίζει τη βόλτα, κυρίως εξαιτίας της καλής ποιότητας των εμπορευμάτων και την ευκαιρία να θαυμάσετε ακόμα ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα που είναι η μοντέρνα, χρωματιστή και κυματιστή οροφή της.
20. Ιστορικά μνημεία
Η πόλης της Βαρκελώνης, έχει πολλά ιστορικά μνημεία και αγάλματα, που θα σας βοηθήσουν να την γνωρίσετε λίγο καλύτερα και τελείως ανέξοδα. Δυο καλά παραδείγματα είναι το άγαλμα του Κολόμβου, ύψους 60 μέτρων στο τέλος της La Rambla και η Αψίδα του Θριάμβου.θα έχετε την ευκαιρία να παίξετε πινγκ-πονγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου